www.iiiWe.com » خبر این است: خارجی‌ها کاشان را برگزیدند

 اخبار   
 

 خبر این است: خارجی‌ها کاشان را برگزیدند

معماری خانه‌های تاریخی کاشان، افزون بر زیبایی بی‌بدیل، شاهکاری از آفرینش فضای سازگار با اقلیم را به نمایش می‌گذارند. اکنون خارجی‌ها هم این را خوب می‌دانند...

خبر این است: خارجی‌ها کاشان را برگزیدند

معماری خانه‌های تاریخی کاشان، افزون بر زیبایی بی‌بدیل، شاهکاری از آفرینش فضای سازگار با اقلیم را به نمایش می‌گذارند. اکنون خارجی‌ها هم این را خوب می‌دانند.

خانه ایرانی کاشان موفق به کسب عنوان یکی از بهترین‌ها برای مقاصد نمونه گردشگری سال ۲۰۱۶ شد. در دورانی که ایران میزبان خیل عظیمی از گردشگران خارجی از اقصی نقاط دنیاست، افتخاری بزرگ و عظیم برای ایرانیان است که خانه ایرانی نمادی موفق از معماری، فرهنگ، هنر، مهمان نوازی و سبک زندگی ایرانی موفق به کسب مقام برگزیده مقاصد گردشگری سال ۲۰۱۶ از سوی گردشگران خارجی شد. کاشان اکنون شهر برگزیده ۲۰۱۶ ایران از نظر مراکز اقامتی برای گردشگران خارجی است.

اما جذابیت خانه‌های تاریخی کاشان از کجا می‌آید و این خانه‌ها چه ویژگی‌هایی دارند؟ ‌خانه‌های تاریخی کاشان چون نگینی بر انگشتر آثار تاریخی این شهر، آثاری ماندگار از معماران خوش ذوق ایرانی است.

آپلود عکس

خانه طباطبایی‌ها از جمله این خانه‌هاست که در نزدیکی خانه تاریخی بروجردی و در جوار بقعه امامزاده سلطان می‌راحمد (ع) قرار دارد و به دلیل اینکه سنگ بنای این خانه تاریخی را شخصی به نام سید جعفر طباطبایی نطنزی، بنا نهاده به خانه طباطبایی‌ها موسوم و مشهور شده است. این خانه در زمینی به مساحت چهار هزار و ۷۳۰ مترمربع احداث و در حدود سال ۱۲۵۰ (ه. ق) با مهارت و هنرمندی معمار معروف کاشانی استاد علی مریم، ساخته شده است. این خانه شامل چهار صحن و حیاط است که حیاط مرکزی آن متعلق به قسمت بیرونی و حیاط‌های دیگر متعلق به اندرونی خدمه بوده است. در طرفین تالار بزرگ دو حیاط خلوت و نورگیر به صورت قرینه احداث شده که دارای تابلوهای بدیع نقاشی است و از نفایس آثار هنری این دیار به شمار می‌آیند.

خانه طباطبایی‌ها دارای پنج در ورودی است که ورودی اصلی به دو ورودی اندرونی و بیرونی در قسمت هشتی تقسیم می‌شود. علت پیچ و خم‌های موجود در راهروهای ورودی جهت شکستن اختلاف ارتفاع‌ها و نداشتن دید مستقیم به داخل خانه است. تزیینات متنوع گچبری که در تمامی فضاهای خانه به کاررفته است شکوه خاصی به آن بخشیده است.

آپلود عکس

خانه تاریخی بروجردی توسط بازرگانی به نام حاج سید حسن نطنزی، در سال ۱۲۷۵ (ه. ق) در دوره قاجاریه ساخته شده و به حاج آقا حسن بروجردی مشهور شده و خانه‌ای هم که متعلق به وی بوده به خانه بروجردی معروف شده است. معمار این خانه یکی از نوابغ معماری کاشان و از طراحان معروف ساختمان به نام استاد علی مریم بوده که در ایجاد دو بنای تاریخی دیگر کاشان یکی خانه تاریخی طباطبایی‌ها و دیگری تیمچه امین الدوله نقش داشته است. نقاشی‌های این بنا در شیوه‌های متنوع و با رنگ و روغن و آبرنگ زیر نظرهنرمندان نامدار نقاشی ایران در دوره قاجاریه ازخاندان غفاری کاشانی ترسیم شده و طرح‌های گچبری این خانه نیز با نظارت تهیه و با انجام رسیده است.

بخش سرپوشیده این بنا که شامل عمارت کلاه فرنگی با معماری منحصر به فرد، تزیینات یزدی بندی و نقاشی‌ها و گچبری‌های بسیار زیبا است این بنا را در زمره با ارزش‌ترین خانه‌های تاریخی ایران قرار داده است. این خانه در محله سلطان میر احمد در خیابان علوی کاشان واقع شده است.

خانه‌های عباسیان در کوی سلطان میراحمد قرار دارد و در سال ۱۲۵۲ (ه. ق) به وسیله مرحوم حاج محمد ابراهیم، یکی از نجار خوشنام کاشان با استفاده از طرح ویژه گودال باغچه و بهره گیری بهینه از فضا‌ها و حجم‌های موجود در آن این بنا را به یکی از منحصر‌ترین خانه‌های تاریخی ایران تبدیل کرده است.

دراین خانه تزیینات متنوع معماری مانند گچبری و آیینه کاری نیز با ظرافت خاصی استفاده شده است. این مجموعه به تحقیق و طبق نظر کار‌شناسان نخبه معماری، جزو برجسته‌ترین آثار معماری و یکی از نامزدهای دریافت جایزه بهترین بناهای مسکونی ایران اسلامی است.

یکی از قدیمی‌ترین و وسیع‌ترین مجموعه‌های مسکونی کاشان خانه عامری‌هاست که قدمت آن به دوره زندیه برمی گردد. این خانه در دوره قاجاریه توسط سهام السلطنه عامری بازسازی و توسعه یافت. مساحت عرصه این مجموعه هفت هزار مترمربع و شامل شش حیاط مرکزی به صورت بیرونی اندرونی و مهمانخانه است.

آپلود عکس

این خانه در سال‌های اخیر از طرف سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری به منظور مرمت و بازسازی و تغییر کاربری آن به اقامتگاه گردشگری در طرح پردیسان قرار گرفت.

خانه آل یاسین در خیابان امام خمینی (ره)، متعلق به مرحوم حاج سید محمد تقی پشت مشهدی است و در زمان محمد شاه قاجار ساخته شده و به صورت موروثی در اختیار کاشانی (آل یاسین) اولین نماینده مردم کاشان در مجلس شورای ملی بعد از خیزش مشروطه قرار گرفت.

  منبع : هنرآنلاین
  11:09   دوشنبه 5 بهمن 1394  
 نظرات